Wat Zijn Voerbesparende Netten Voor Paardenruiven ?

 

Voerbesparende netten, ook wel slowfeeders genoemd, zijn ontworpen om de voedselinname van paarden te reguleren en verspilling te verminderen. Deze netten worden vaak gebruikt in combinatie met hooiruiven. Ze hebben kleine openingen waardoor paarden het hooi langzamer kunnen eten en minder snel grote happen kunnen nemen. Hier zijn enkele voordelen van voerbesparende netten:

 

 1. Langzamere voedselinname: De kleine openingen in de netten dwingen paarden om langzamer te eten, waardoor ze meer tijd nemen om het beschikbare hooi te consumeren. Dit simuleert natuurlijker graasgedrag.

 2. Voorkomen van overeten: Door de langzamere voedselinname wordt het risico op overeten verminderd, wat belangrijk is om problemen zoals obesitas en koliek te voorkomen.

 3. Voorkomen van verspilling: Het gebruik van voerbesparende netten minimaliseert verspilling doordat paarden geen grote hoeveelheden hooi uit de hooiruif kunnen trekken en het vervolgens op de grond laten vallen.

 4. Minder verveling: Slowfeeders kunnen ook dienen als een vorm van verrijking voor paarden, omdat ze langer bezig zijn met het verkrijgen van hun voedsel. Dit kan verveling verminderen, vooral in stallen of paddocks waar paarden beperkte bewegingsvrijheid hebben.

 5. Bevordering van de spijsvertering: Door paarden langer over hun voedsel te laten doen, kan de spijsvertering worden bevorderd. Dit is vooral gunstig voor het voorkomen van spijsverteringsproblemen zoals koliek.

Het is belangrijk om te zorgen voor geschikte voerbesparende netten met openingen die passen bij de grootte van het hooi en de voedingsbehoeften van het paard. Te kleine openingen kunnen echter het risico op verstikking verhogen, dus het is essentieel om netten te kiezen die veilig zijn voor gebruik bij paarden. Regelmatige inspectie van de netten op eventuele schade is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat ze veilig en effectief blijven.

 

Bijten de paarden de netten niet stuk?

 

Ja, het is mogelijk dat paarden proberen de voerbesparende netten stuk te bijten. Sommige paarden hebben de neiging om aan de netten te knagen, vooral als ze gefrustreerd zijn of als ze gewend zijn aan het eten van hun voer op een snellere manier. Dit gedrag kan de levensduur van de netten verkorten en mogelijk leiden tot scheuren of gaten.

Om dit probleem aan te pakken, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen en oplossingen die je kunt overwegen:

 

 1. Duurzame netten: Kies voerbesparende netten van hoogwaardig en duurzaam materiaal. Er zijn netten op de markt die speciaal zijn ontworpen om bestand te zijn tegen het kauwgedrag van paarden , Zoals die van Patura.

 2. Extra bescherming: Overweeg het gebruik van beschermende hoezen of kappen die over de netten kunnen worden geplaatst. Deze kunnen het kauwgedrag van paarden ontmoedigen en helpen bij het verlengen van de levensduur van de netten.

 3. Toezicht: Houd toezicht op de paarden terwijl ze wennen aan het gebruik van voerbesparende netten. Corrigeer ongewenst kauwgedrag zodra je het opmerkt.

 4. Geleidelijke overgang: Introduceer voerbesparende netten geleidelijk aan, zodat paarden eraan kunnen wennen. Begin met kortere perioden en verleng deze geleidelijk.

 5. Afleiding: Zorg voor voldoende afleiding in de stal of paddock om verveling te verminderen. Speeltjes en andere vormen van afleiding kunnen het kauwgedrag aan de netten verminderen.

 6. Voeding: Zorg ervoor dat paarden voldoende ander voedsel hebben. Als paarden hongerig zijn, hebben ze mogelijk meer de neiging om aan de netten te knagen.

Het is belangrijk om op te merken dat niet alle paarden dit gedrag vertonen. Sommige paarden passen zich zonder problemen aan het gebruik van voerbesparende netten aan. Het is echter verstandig om voorbereid te zijn op dit gedrag en indien nodig maatregelen te nemen om de duurzaamheid van de netten te waarborgen.